Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

ΚΤΗΜΕΝΗ(ΔΡΑΝΙΣΤΑ) ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Λιγα λογια για το χωριο την ιστορια αλλα και το παρον καθως και το μελλον...
Βρισκεται στον νομο Καρδιτσας στα συνορα με τον νομο Φθιωτιδος , στον ορεινο ογκο των Αγραφων. Σε καποια σημεια της περιοχης διασωζονται ερειπια με το περασμα του χρονου να εχει αφήσει πολλα σκληρα σημαδια πανω τους.


Προκειται για την Κτημενη,πολη της χωρας των Δολοπων κατα την αρχαιοτητα, στη περιοχη των Αγραφων πολύ μακρυά πό το χωριό Φουρνάς που μάλλον εχει συγχιστεί όσον αφορά την προέλλευσή του (επί της ευκαιρίας να πω πως αν υπάρχει κάποιο έγγραφο που να πιστοποιεί το αντίθετο θα ήθελα να το δω μιας και έχω δει στοιχεία που υποστηρίζουν αυτα που γράφω). Μαζι με τις Αγγειες (Καιτσα και μετεπειτα Μακρυραχη όπως ονομάζεται σήμερα και είναι λίγο πιό κατω από τις αρχαίες Αγγείες) αποτελουσαν δυο σπουδαια και ανταγωνιστικα κεντρα των Δολοπων. Η υπαρξη τους χρονολογειται τουλαχιστον απο το 1552 π.Χ., οταν παιρνουν μερος στο πρωτο αμφικτυωνικο συνεδριο. Η ιστορικη παρουσια τους χανεται το 27 π.χ.,οταν αφαιρουνται απο τους Ρωμαιους οι δυο ψηφοι τους.


Στην πολη-κρατος της Κτημενης εκπαιδευτηκε ο Αχιλλεας απο τον βασιλια φοινικα κατα τον Ομηρο, φιλο του Πηλεα , πατερα του Αχιλλεα και βασιλια των Μυρμηδωνων στην περιοχη της Φθιας.Ετσι απο πηγες οπως την ιλιαδα η Κτημενη χρονολογειται απο την εποχη του τρωικου πολεμου ως μια ακμαζουσα πολη των Δολοπων.Υπαρχουν επισης και αλλες αναφορες στην Κτημενη οπως στον μυθο της Αργοναυτικης εξτρατειας (του οποιου η υπαρξη αμφισβητειται λογω της ελλειψης της αναφορας του στο παριο χρονικο, μια στηλη που βρέθηκε στην Πάρο και αναφέρει όλα τα γεγονότα, από τον κατακλυσμό και μετά οπου η Αργοναυτική εκστρατεία δεν περιλαμβάνεται).


Σημερα η Κτημενη η αλλιως Δρανιστα ονοματα δανεισμένα απο δυο βασιλιάδες της τους Κτημων και Δρανο αντιστοιχα ειναι μια κοινοτητα που αποτελειται απο δυο χωρια , την ανω Κτημενη και την κατω Κτημενη τοποθετημενη πιο χαμηλα λογω της γεωργοκτηνοτροφικης ενασχολησης των κατοικων της χαρις στην οποια μετοικοισαν απο την ανω Κτημενη στην κατω οπου στην αρχη ειχαν μονο σταυλους και αχυρωνες. Γι' αυτο και η κατω Κτημενη παλια ονομαζοταν καλυβια και αποτελουταν απο λιγες μονιμα εγκατεστημενες οικογενειες. Πιο παλια η Κτημενη ηταν και εδρα δημου σαν κοινοτητα.


Στη δεκαετια του 1950 -1960 ξεκινησαν τα εργα για την κατασκευη της λιμνης του φραγματος Σμοκοβου(εδώ να τονίσω πως η λίμνη δεν ονομάζεται λίμνη Σμοκόβου,ονομασία που βρήκα στο internet και όχι μόνο, η οποία είναι λανθασμένη...αν βεβαια υπαρχει κάτι που έχει αλλάξει και πιστοποιείται αυτο θα ήθελα να το μάθω)η οποια βρισκεται στα 2/3 της στην περιοχη της κοινοτητας της Κτημενης.Το σχεδιο της λιμνης υλοποιηθηκε προσφατα (τα 6 τελευταια χρονια) , η οποια εκτος απο την αδρευτικη της χρησιμοτητα ειναι ενα πραγματικο στολιδι της περιοχης που προσφερει ξεχωριστες αναμνησεις αποτυπωμενες μερικες στις φωτογραφιες που ειναι ανεβασμενες εδω.


Στα μελοντικα σχεδια ειναι η εκμεταλλευση της λιμνης και για ποσιμο νερο αλλα και για την κατασκευη και λειτουργεια υδροηλεκτρικου σταθμου στην περιοχη του φραγματος Σμοκοβου .


Σημερα τα δυο χωρια που αποτελουν την κοινοτητα Κτημενης αποτελουνται οπως και οι πιο πολλες ορεινες κοινοτητες απο λιγους ηλικιωμενους η μαλλον υπερηλικες στην πλειοψηφια τους μονιμους κατοικους ενω εμεις οι υπολοιποι δεν χανουμε ευκαιρια να επισκευτουμε και να μεινουμε οσο το δυνατον πιο πολυ στο χωριο μας ,την Κτημενη που αγαπησαμε και παντα θα αγαπαμε...






φωτογραφια της λιμνης παρμενη απο τη γεφυρα.



Counters







ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

19 σχόλια:

giannhs είπε...

edw perimenw i perioxh me ta sxolia na gemisei apo esas me sevasmo stoys ipoloipous

giannhs είπε...

μιας και ειναι και δεκα Ιουνιου να πουμε χρονια πολλα και στον Αποστολη που εχει γεννεθλια η ετσι λεει... οπως κ αυτος ο ιστοχωρος αλωστε

Unknown είπε...

Ktimeni gia panta re!!!oloi sto xorio to kalokairi!!!

delli είπε...

eimai 500 klm makrya apo ktimeni. . .
feygontas agisa tinhj psyxi m ekei. . .kai twra eimai misos. . giati i psyxi m mou leipei. . kai i kardia m einai misi. . einai kala edw .. alla, xwris kardia, den. . parte me pisw re paidia. .kante kati. . . .ta podia m rizes na ginoun, kai ta xeria m kladia, kai i limni na me potizei. gia panta ekei na eimai. . .

delli είπε...

parte me apo edw reeeeeeeeeeeeeeeeee. . . . .. ..toylaxiston gia panselino. . klepste meeeeeeeeeeeeee

eleni είπε...

Η Πανσέληνος είναι Σάββατο 16 Αυγούστου. Όσο για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Δήμου θα σας ενημερώσω μόλις το μάθω. Συγχαρητήρια για την πολύ σημαντική προσπάθεια!

eleni είπε...

Ο Πολιτιστικόσ Σύλλογος Κτιμένης "Ο ΔΡΑΝΟΣ" απόφάσισε ομόφωνα να τιμήσει τον Γιάννη Καν. για την ψυχαγωγική του προσφορά στη νεολαία του χωριού, φέρνοντας τους ABBA για μια αξέχαστη disco βραδιά.Καλή διασκέδαση!

hlias είπε...

Σύλλογε προτείνω για το πανηγύρι δωρεάν ποτά στον Σπύρο που αντέχει πολύ και δεν του αρέσουν τα τσιφτετέλια καθόλου.........

delli είπε...

loipon. . exw na pw ta eksis. . .stin panselino kai sto panigyri tha anevw, kai tha sas skisw oloys. . .akoma, thelw ti sygxwriani sta skopeta, na m sko-peta ta matia eksw. . . epiprostheta, thelw na skisw ton xristi j, giati den kserw poios einai. akoma, apeythinomenos sto syllogo, kalo tha itan na ginei kapoia energeia na erthei kamia tsanaklidoy sti feggarada. . .pou einai o syllogos, na kanei ena fylakeio sto xwrio, na me feroyn ekei?ante. a, kati teleytaio. . na potizete ta llouloudia m, mi faw kana larrygi. . kai kati akoma, tha allaksw onoma, min tyhon k mpei i sygxwriani, kai me kanei tsakwto

giannhs είπε...

me to parapono tha meinete!!! se 20 xronia pali kai an!!!kai an einai na kalesete kapoio sigrothma psifizw ac/dc xexe..

Ανώνυμος είπε...

Εγω παλι θελω να ζητησω απο το συλλογο να μη διαθεσει ποτα φετος στο πανυγηρι γιατι καποιοι οταν πινουν κυκλοφορουν χωρις μπουφαν μεσα στο χιονι ,ξεχνανε τα πραγματα τους οπου ναναι και καποιοι σε κατασταση μεθης προφητευουν τη συντελεια του κοσμου και τη δευτερα παρουσια..ονοματα και προσωπα δεν θιγω..

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΟΙ ΟΙ ΧΩΡΙΑΝΟΙ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΚΤΗΜΕΝΗΣ Κ ΚΥΡΙΩΣ Η ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΗ,ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΝ ΤΟ ΒΑΣΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΜΑΜΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΕ 15ΗΜΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΦΕΓΓΑΡΑΔΑ Κ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ...ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ Κ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΥΛΑΚΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΚΑΒΟ..ΒΑΣΙΛΗ ΘΑ ΣΕ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΚΕΙ!

blacksheep είπε...

Καλημέρα σε όλους αν και δεν σας γνωρίζω.
Ρίξτε μια ματιά σε αυτό το μικρό
Video για την Δρανίστα

giannhs είπε...

Γειά σου ρε john καλωσηρθες ωραίο το βιντεάκι, μολις το είδα

Nikos Best Songs είπε...

Ωραία δουλιά!
Ελληνικό χωριό για πάντα!

Tolis είπε...

San to xwrio dn bazoume tpt ... ti A8hna mou lete..??!!.Opote pame sto xwrio den 8eloume na figoume i kardia mas einai ekei...

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=MlvUq8l2_dw

Σπύρος Ι. Μαντάς είπε...

Καλή δουλειά. Συγχαρητήρια. Θα ήθελα μια επικοινωνία μαζί σας. Λέγομαι Σπύρος Μαντάς και γράφω ένα βιβλίο για τα πέτρινα γεφύρια όλης της Πίνδου, γκρεμισμένα και μη. Θα ήθελα να μάθω περισσότερα για το πετρογέφυρο της Κτιμένης, σήμερα μέσα στην τεχνητή λίμνη.
Σε ευχαριστώ.
sp_mantas@hotmail.com

Ανώνυμος είπε...


ΛΙΜΝΗ ΚΤΙΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΜΟΚΟΒΟΥ ΚΑΡΠΟΥΖΑΣ ΣΠΥΡΟΣ